Världens historia (Bonnier) om socialism

Jag prenumererar på tidningen Världens historia. I senaste numret (10/2006) läste jag ett reportage om Ungernrevolten. Intressant läsning om en episod i Ungerns historia man önskar hade slutat på ett annat sätt. Artikelförfattaren citerar Shepilov (utrikiesminister i Sovjet):

“Det fascistiska odjurets ohyggliga vÃ¥lnad har rest sig över Ungerns fredliga marker”

Propaganda, osakligt och svårtydbart är ord jag kommer att tänka på. Kan någon gå på den retoriken? Skulle vi idag lyssna på sådan retorik? Inte skulle väl vi tro på ord om tex global terrorism och att vi alla måsta övervakas för att stå emot hotet?
Nåväl, när man läser vidare i artikeln skriver författaren:

“I Magyarovar hade han mött den socialistiska verkligheten; ett land och ett folk i djup fattigdom där allt styrdes av den kommunistiska partitoppen med hjälp av den blint lojala säkerhetspolisen.”

Men vänta lite. Alldeles lyfte författaren fram ett citat för att belysa korkad och (o)retorisk propaganda . Men, är inte författarens ovanstående ord att betrakta som propaganda? Inte kan väl socialism definieras så? Oavsett om man är förespråkare för socialism eller inte så bör vi nog kunna enas om att socialismen inte siktar mot eller är för fattigdom.

Lustigt nog har länderna inom EU börjat närma oss slutklämmen i författarens fras. Jag har modifierat den lite, så är den ganska lik verkligheten:

allt styrdes av regeringen med hjälp av den blint lojala säkerhetspolisen”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s